Mivel alapozzunk?

A címben feltett kérdés mostanában komoly ellentéteket élezett ki a youtuberek körében. Én pedig itt álok a “szivacs kontra ecset” vita kereszttüzében – és nem értem a kérdést. Ugyanis szerintem egyik sem “Az Egyetlen Üdvözítő Megoldás”. Legjobb, ha a gyakorlottságod, és még inkább a bőröd dönti el a kérdést. Most abban segítek, hogy mi alapján válaszd egyik vagy másik technikát.

A kezed

kezekHa csak egyetlen dolgot fogadsz meg a mai bejegyzésemből, az szépen kérlek, hogy ez legyen: NE alapozz a kezeddel. Semminek nem tesz jót, se az alapozónak, se az arcodnak. Talán nem tűnik föl elsőre, de elképesztően sokat pazarolhatsz az alapozóból, ha a kezeddel viszed fel. Sokkal kevésbé kontrollálható a felvitt mennyiség, nem lehet szépen, egységesen eloszlatni, és főleg nem lehet szépen a bőrbe juttatni. A felületén ül meg leginkább, ami foltos, maszkos hatást kelthet. Ráadásul az ujjainkon található egy természetes zsírréteg, aminek az a dolga, hogy megvédje a kezet a kiszáradástól, és megszűrje a baktériumokat. Ám ha te a kezeddel kened magadra az alapozót, ez a zsírréteg (az általa megszűrt bacikkal együtt) az arcodon landol.

Sminkszivacs

sminkszivacsArra a klasszikusra gondolok itt, amelyik úgy néz ki, mint egy darab sajt.
Ezt az eszközt nem igazán ajánlom a hétköznapi alapozáshoz. Ha maszkot készítesz, a testfestékhez jó segítséget nyújthat, de abban az esetben is csak akkor, ha tudod kezelni.
Először is, minden szivacsot nedvesen használunk. Nem vizesen, nem kell, hogy csöpögjön, de ne is legyen száraz. És ne húzd vele az alapozót, inkább tunkold a bőrödbe.
Ezzel a fajtával azonban nagyon nehéz szép hatást elérni, könnyen csíkos, foltos maradhat a végeredmény.

Blender

blenderSzintén szivacs alapú eszköz, de ha jó minőségűt választasz, ezzel már könnyebb dolgod lehet. Nem muszáj megvenni az eredeti, méregdrága Beauty Blendert, de ne is érd be az eBay-en kapható, egy dolláros változattal. Ha ezt az alapozási technikát választod, ajánlani tudom a RealTechniques eszközét, ami elérhető áron kapható, és mégis alkalmas betölteni a feladatát.
Óriási divatját éli ez a fajta alapozás, boldog-boldogtalan erről beszél, ajánlják, leszólják, de mindenkinek van véleménye róla. Én azt gondolom, hogy nincs vele semmi baj, ha a megfelelő ember használja. A blender ugyanis, tömörségéből kifolyólag, leginkább a fiatal és feszes bőrt hivatott alapozni. Normál méretű pórusok és megfelelő mennyiségű természetes kollagén, ezek a legfontosabb előfeltételei a blenderhasználatnak.
Szintén nedvesen ajánlott használni, inkább ütögető, lágyan nyomkodó mozdulatokkal, és nem húzva a bőrön. És ami nagyon fontos: tisztítsd gyakran, mivel a nedves szivacs jó táptalaja sok olyan kis fickónak, akiket nem szeretnénk később az arcunkra kenni.

“Kutyanyelv” alapozóecset

alapozo_ecsetNem véletlenül ment ki a divatból a használata. A hagyományos sminkszivacshoz hasonlóan ezzel is nagyon nehéz szép, egyenletes végeredményt létrehozni. Az ecset feje húzó mozdulatokhoz lett kialakítva, de nagyon gyakorlottnak kell lenni ahhoz, hogy ne csíkozzon a bőrön. Inkább profi sminkeseknek ajánlom, mint otthoni használatra.

Ovális ecsetovális ecset

Óriási divat lett ez a fogkefére hasonlító eszköz. Én a magam részéről próbáltam, és nem vált be. Tulajdonképp nagyon vicces érzés úgy alapozni, mintha egy hátmosó kefével tenné az ember, és el is tudom képzelni, hogy van olyan ember, akinek ez beválik. A blenderhez hasonlóan fiatal és feszes arcbőrre ajánlom. Tömör feje szinte sóvárog az alapozó után, de azért csak óvatosan. Egyszerre kis mennyiséget kenj rá, és fokozatosan oszlasd szét az arcodon. Óvatosan köröző mozdulatokkal dolgoz vele.

Kabuki ecset

kabukiecsetÉn ezt gondolom a legáltalánosabban kihasználható alapozóeszköznek. Kabuki ecsetből is többféle kapható, vannak tömörebb és lazább szálúak, vannak teljesen lapos és kissé ívelt tetejűek, vannak egyenes és ferde kialakításúak. Ezt mindenki magának kísérletezze ki, hogy melyik áll leginkább kézre. Kezdő sminkelőnek leginkább azt ajánlom, amelyik lapos, közepesen tömör és nem túl széles fejű. A kabuki ecsetet könnyed mozdulatokkal kezeld, ne nyomd az arcodra, így a szálait is kíméled, és az alapozót is természetesebb hatásúan oszlathatod el. Ha ferde fejűt választasz, azzal a nehezen elérhető zugok alapozása is könnyebb.

Duofiber ecset

duofibreÉrett bőrre ajánlom azt a fajta alapozóecsetet, amelynek fejében váltakozva találhatóak rövid és hosszú szálak. Vagyis olyan, mintha két ecset lenne egybedolgozva: egy rövid szőrű, tömörebb kabuki, és egy hosszú, laza szálakból álló pirosítóecset.
Igazából erre az egész bejegyzésre az inspirált, hogy a Koncz Zsuzsa koncert után láttam Instagramon Tauz Nóra fotóját, amiből kiderült, hogy ő airbrush-t, azaz sűrített levegővel működő alapozófújó készüléket használt az énekesnő koncertsminkjéhez. Ez a kép kellett ahhoz, hogy bevillanjon a felismerés: hát persze! ezért nem fognak dűlőre jutni a blender- és ecsetpártiak, mert a két eszköz más-más korosztály más-más bőrigényeinek lett kitalálva.
Az én arcbőröm, ahogy azt valahol már írtam is, a többszöri hízás-fogyásnak köszönhetően kicsit idősebb a valódi koromnál, mivel enyhén megereszkedett. Ha én blenderrel próbálkozom, annak csúnya, természetellenes, maszkos hatás a végeredménye. Míg a fiatalok a bőrhibáikat takarják el az alapozóval, amihez nem árt, ha kissé alaposabban tunkoljuk bele a terméket, harminc-negyven év fölött már más a célunk. Mi a ráncokat tüntetnénk el, a lazább bőrt mutatnánk feszesebbnek. Ezért a kortársaimnak, és a nálam idősebbeknek ajánlom a duofiber (vagy tényleg nagyon laza szőrű kabuki) ecseteket, amellyel természetes, szinte air-brushed hatás érhető el anélkül, hogy meg kéne venni hozzá egy többszázezer forintos gépet. Ezt az ecsetet nagyon könnyed mozdulatokkal kezeld, hogy természetes, lazúros hatást érj el vele.

 

Mivel alapozzunk?” bejegyzéshez 3ozzászólás

  1. Róbert Katalin szerint:

    Praktikus (és talán hülyének tűnő) kérdések rovatunk következik: az ecsetet alapozás után kimosod? Az alapozót valamire kiméred, és onnan veszed fel az ecsettel?

    Kedvelés

Hozzászólás